Dijital Veri Nedir?
Sayısal veri, dijital veri veya dijital sinyal, sayısallaştırılmış sinyal. Bir analog sinyalden belirli örnekler alınır ve analog sinyalin tam karşılığı olmayan dijital sinyal oluşturulur. Girişteki verinin saklanma veya aktarılma şeklinin değiştirilmesiyle elde edilir.
Dijital veriler hayatımıza nasıl girdi?
Dijital verilerin hayatımıza girişi, bilgisayar teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin sonucunda gerçekleşti. 20. yüzyılın ilk yarısında kullanımı devam eden delikli kartların yerini yavaş yavaş entegre devreler almaya başlarken dijital veri kullanımı her geçen gün arttı. Nitekim entegre devreler, delikli kartların yerine mikroçiplerin geçmesini ve bilgisayarların hız ve işlem yeteneklerinin artmasını sağladı. Bununla birlikte, bilgisayarların bellek kapasiteleri henüz istenilen düzeyde değildi. Bu konuda en önemli adımlar ise 1960’lı yıllarda Robert Dennard tarafından atıldı.
Dünyaca ünlü teknoloji şirketi IBM‘de elektrik mühendisi olarak çalışan Robert Dennard, bellek ve mantık devreleri ile dijital veri iletişim tekniklerinin geliştirilmesine dönük bir dizi Ar-Ge çalışmasında yer aldı. 1963 yılına kadar devam eden bu çalışmalar, bir taraftan IBM‘in mikro elektronik alanında rakiplerinin önüne geçmesini sağlayan çok önemli buluşları ortaya çıkarttı. Bir taraftan da Robert Dennard‘ın transistör hücreleri için bulduğu ölçeklendirme ilkeleri sayesinde, milyarlarca bellek hücresiyle sağlanacak veri depolama işlemleri tek bir DRAM (Dynamic Random Access Memory, yani Dinamik Rastgele Erişimli Bellek) ile yapılabilir hale geldi.
Dijital verilerin en büyük güçlerinden biri, her türlü çok karmaşık analog girişlerin ikili sistemle temsil edilebilmesidir. Daha küçük mikroişlemciler ve daha büyük veri depolama merkezleriyle birlikte, bu bilgi yakalama modeli, işletmeler ve devlet kurumları gibi tarafların yeni veri toplama sınırlarını keşfetmelerine ve dijital bir arayüz aracılığıyla daha etkileyici simülasyonları temsil etmelerine yardımcı oldu.
Peki Dijital Veriler ve Pazarlama Analizi Nasıl Kullanılır?
Ayrıca Pazarlama Veri Analizi ile pazarlarda işlerin tamamen planlı şekilde yürütülmesini sağlayan bir yöntemdir ve gereklidir. Bu şekilde ilerleyen planlı pazarlama süreci ne kadar verimli iş yaptığınıza başladığınız süreçten bu yana şahit olmanızı sağlar.
Pazarlama Veri Analizi bulunduğunuz pazar içersinde nasıl çalıştığınız, şirketin zayıf ve güçlü yönlerini ele alır. Veri analizi iç ve dış faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tutulan mevcut data yani eldeki veriler tüm pazarlama kanallarını ele alarak toplu veriyi elde tutar ve bunu tek bir çatı altında birleştirir.
Bu durumda bir girişimci yada yatırımcı olmaya karar verirseniz kendinizi nasıl bir sorumluluğun altına soktuğunuzu idrak edebilmeniz gerekiyor. Şirketiniz için bir vizyona ihtiyacınız var ve bunu belirlemek için elinizde bir takım veriler olması gerekiyor. Bunun içinde bahsettiğimiz gibi pazarlama veri analizi şart oluyor.
Sizin için karlı olabilecek getiri bu analizin işe yaradığını gösterir ve yoğun olarak daha çok yatırıma teşvik oluyorsunuz, eğer mevcut piyasa size kar getirmiyorsa bir takım tereddütlerle bu işe zamanınızı ve emeklerinizi boşa harcadığınızı düşünerek yaklaşmaktan çekinirsiniz.
Müşterinizin halinden, ne istediğinden anlamaya gayret gösteriyorsunuz ve bu bağlamda onlara istedikleri ürünü & hizmeti sunmaya çalışıyorsunuz.
Tabi bunları yaparkende yaptığınız işe yön verebilecek olan piyasadaki rakiplerinizi detaylı analiz etmeniz gerekir. Çünkü bunları hesaplamak bir anlamda risk analizi yapmak demektir.
Tüm bu değişkenlik gösteren nedenlere bağlı olarak pazarlama analizleri çok önemlidir. Bu size mevcut pazardaki konumunuz hakkında fikir verir ve bununla kalmaz bu işte yer alan çalışanlarınıza ilham kaynağı olur. Onlar için bulunduğunuz konumu görme ve daha verimli ilerlemenize fırsat olabilecek gelecek planlamalarınıda beraberinde getirir.
Dijital Veriler ve Analizlerle Tam Olarak Neler Yapabiliriz?
Dijital Veriler ve Pazarlama Analizleriyle bize pek çok farklı şekilde yardımcı olabilir. Örnek vermek gerekirse piyasanın nasıl yürüdüğü hakkında bilgiler verir, sizin katılım göstereceğiniz, pazarın neresinde yer alacağınız hakkında pek çok yardımı dokunur. Daha fazla örneklendirmek gerekirse bir veri analizinin artıları şunlardır;
Aslında bu sorulan sorular bizi doğru planlama yapmaya iter. Şirketlerinde doğal olarak kendilerine sürekli sorduğu sorulardır. Bunların hepsi önemli sorular ve cevapları verilirken tekrar tekrar düşünülmesi gereken sorulardır. Dijital Veriler ve Pazarlama Analizleriyle işte tam olarak burada bize yardımcı oluyor. Doğru cevabı bulmamız, şirketimizin planlama sürecinin tıkır tıkır işlemesi için.
Önemli 3 Aşaması
⦁ Geçmişteki Raporlar
⦁ Günümüz Piyasa Raporları
⦁ Geleceği Analiz Etmek
Dijital Veriler ve Analizlerle Basitçe bir domino etkisi yaratır. Elde ettiğiniz tüm bilgileri bir kenarda tutarsınız ve bu bilgilere göre strateji izlersiniz. Bu adımlar şirketinizde performans anlamında gelişmeye yol açar ve bu şekilde çok daha iyi yönetim planlarınız olur dolayısıyla pazarlama stratejilerinizin olumlu olarak size dönmemesi için hiçbir sebep kalmaz.
Detaylı veri analizi ve bilgi için buraya tıklayın!